Kedvenc városom. Nem tudom miért. Talán mert itt kezdtem egy nagy baleset után újra élni.

Akkoriban sok éven át minden nyáron ott nyaraltunk a Urán üdülőben. Azóta sok év telt el. Ma már az akkori Horváth Háznak más a neve és magán üdülő lett. A Gyógy tér neve ugyan megmaradt, csak a kinézete változott. Csupa beton, járólap, sehol egy pad, egy zöld növény. Természet idegen lett. Régen kavicsos volt séta utakkal, padokkal és középen valami zölddel meghittebb látványt nyújtott. A tér fölső részén a híres Kossuth forrás. Az ma is megvan. Régen amikor ott nyaraltunk a Horváth Házban esténként vacsora után sokszor kimentünk inni a vízéből. Enyhén savanykás íze van, sok betegségre jó a hatása. A Szívkórházból is sokan kijártak, kortyolgatták a vizét vagy csak leültek a padokra és beszélgettek. Akkoriban még élt a tér. A forrás mögött ma is ott van az Anna Grand Hotel. Azt is felújították, de megmaradt eredeti szépségében. A hagyományok szerint minden évben ott tartják a híres Anna bálokat. Mindig nagyon tetszett, szívesen elmennék egy bálba is, de nagyon drágák a jegyek. A bál másnapján a bálkirálynőt és udvarhölgyeit lovaskocsin viszik végig Füred utcáin. Egy verset is írtam róla.

Füredi Anna-bál

Július végén,

meleg nyár idején,

a bálok bálja éjjelén

sok szépség tárul elénk.

 

Több évtizede már

Balatonfüred mindig vár.

Itt nem csak Annáknak áll a bál,

sok embert ide vár.

 

Gyönyörű lányok, ruhák, frizurák,

a hintó a bál szépeire vár.

A bál szépei Füred utcáin kocsikáznak át,

ez nekik örök emlék már.”

Az Anna Grand Hoteltől nem messze most egy étterem van ami régen Pécsi Blanka háza volt. Az utca végén Füred egyik nevezetessége a kör templom áll. Nem messze az út túl oldalán a Jókai villa áll ami még ma is múzeum. Jókai itt írta sok művét.

Egy indiai költő Rabindranah Tagóre is járt itt. Az ő emlékét a Tagóre sétány őrzi hatalmas fáival. Rajta kívül sok híres ember ültetett itt fát. Szerettem én is kiülni a sétányra és nézni a Balaton vizét. Ha Füreden járok ma is szívesen sétálok itt és a közeli kikötőben. Régen valahogy ez is ember közelibb volt. A móló előtti parkban még ma is o

áll a Halász-Révész szoborpár, csak a park tűnt el. Helyét szintén egy hideg-rideg kő rengeteg váltotta föl. Nem mondom, hogy nem szép, de hangulatosabb élőbb volt a régi park a virágokkal, bokrokkal. Mellette ma is ott a Vitorlás Klub a vitorlás kikötővel ami mára jóval nagyobb lett. A régi hajógyár területét is elfoglalta. Hogy mi lett a hajógyárral meg a többi régi épülettel ahhoz nem elég egyetlen nap. Remélem lesz rá módom kideríteni és emlékezésem folytatni.