Még 2017 telén írtam azt a rövid novellát az óra átállításról ami úgy néz ki, hogy valóra válhat mivel az Európai Únió már elfogadta, hogy nem lesz többé óra átállítás. Már csak az a kérdés, hogy a téli vagy a nyári időszámítás mellett döntenek.

„Egy unalmas, hideg téli délután Erika az ablak előtt állt és nézte a kinti havas tájat. Szép látványt nyújtott a frissen esett hó. Amíg szép fehér és nem lesz latyakos. A friss, még szűz hóban a gyerekek szívesen játszanak. Hógolyóznak, szánkóznak és hóembereket építenek. Csak sajnos rövidek a nappalok, gyorsan sötétedik. Mire a gyerekek hazaérnek az iskolából nem sok idejük marad a játékra. Gyorsan leszáll az alkony, majd követi a hideg, barátságtalan, sötét este. Ahogy állt a lány az ablak előtt a friss havat nézve, gondolatai cikázni kezdtek a fejében. Jó lenne ha tovább lenne világos. Legalább egy kicsivel. Ekkor hirtelen bevillant az agyába egy új gondolat.

Három hónap múlva lesz a tavaszi napforduló, amikor egy órával előrébb állítjuk az órákat és mindjárt hosszabbak lesznek a nappalok. De hogyan lehetne, hogy már most is tovább legyen világos? Mi lenne ha ősszel nem állítanánk vissza az órákat? Akkor jövő télen már hosszabbak lehetnének a nappalok. Csak ott a bibi, hogy nem lehet megoldás, hogy nálunk másképp járjanak az órák, mint más országokban. Ha tavasszal a világon mindenütt előre állítják, ősszel meg sehol nem állítanák vissza az órákat akkor ez már nem lenne probléma. Akkor a világon mindenütt egyformán járnának az órák. Vagy nem? Szerintem ez kivitelezhető lenne, és úgy mindenki örülhetne a hosszabb nappaloknak.  Már csak el kéne valaki olyannak juttatni a gondolatot aki valahogy bele tud szólni ebbe az óra állítgatós kérdésbe „